Wijk bij Duurstede

Het Bourgondische stadje Wijk bij Duurstede ligt, met de andere kernen Cothen en Langbroek, in de Kromme Rijnstreek, het buiten van Utrecht. Het rivierenlandschap ontmoet hier de Utrechtse Heuvelrug. In dit unieke landschap vindt u kastelen, landgoederen, uitgestrekte natuur, fruitboomgaarden, de Kromme Rijn, weilanden, cultuurhistorie en de uiterwaarden langs de Lek.
Wijk bij Duurstede zelf heeft een prachtige binnenstad met diverse bezienswaardigheden waaronder kasteel Duurstede en de molen Rijn en Lek. Tevens kunt u dwalen door de rustieke straatjes en genieten van de mooie plekjes en de vele galeries.

Historie Wijk bij Duurstede
dorestadDe historie van Wijk bij Duurstede is in detail terug te lezen op website http://www.dorestadonthuld.nl
In de vroege Middeleeuwen lag op de splitsing van de Rijn en de Lek, ongeveer waar nu Wijk bij Duurstede is, de handelsnederzetting Dorestad. Deze havenplaats in het grensgebied van de Franken en de Friezen was één van de belangrijkste commerciële knooppunten in Noordwest-Europa.
In de tijd van Karel de Grote was Dorestad een grote handelsplaats, maar is al sinds lange tijd volledig van de kaart verdwenen.
Ongeveer op de plaats waar tegenwoordig Wijk bij Duurstede ligt, ontstond op de rivieroevers een eenvoudige ontmoetingsplaats - een markt die al snel tot de fameuze handelsplaats Dorestad zou uitgroeien. Gunstig gelegen aan verschillende vaarroutes vormde deze plaats een ideaal knooppunt tussen het Frankische Rijk en het Noordzeegebied. Waarschijnlijk ontwikkelde zich eerst een marktplaats die niet permanent bewoond werd, want de handelsvaart werd vooral tijdens de zomermaanden bedreven. In veel plaatsen zoals Mainz, Worms, Keulen en Straatsburg werd op een oeverstrook tussen de rivier en de - vaak Romeinse - stadsmuur een handelsnederzetting ingericht. Iets dergelijks kan ook bij de burcht Dorestad gebeurd zijn.
Daar sloegen vrachtvaarders hun tenten op of hadden er misschien al een permanente behuizing. Bij een vuur op het rivierstrand in het zicht van hun schepen dreven zij handel met elkaar. De markt was een ontmoetingsplaats. Er werden contacten gelegd en behalve handelsgoederen werden er nieuwtjes en andere wetenswaardigheden uitgewisseld.

davidIn de zevende eeuw ontstonden in het hele Kromme Rijngebied nederzettingen op hogere oeverwallen. Dat was ook het geval nabij het splitsingspunt van de Rijn en de Lek, waar zich een nederzetting op de linkeroever van de Rijn ontwikkelde die over een lengte van zo'n 2000 meter bewoond werd. Daarvan kon het noordelijk gelegen deel - de Heul en de Noorderwaard - nauwkeurig onderzocht worden. Als gevolg van riviererosie is van het zuidelijke deel - de Engk - slechts het meest westelijke deel van het bewoonde gebied bewaard gebleven.
Nog zuidelijker, in de Rijswijkse Buitenpolder aan de overkant van de Lek, liggen vermoedelijk nog enige honderden meters oeverwal waar bewoning was.
Wijk bij Duurstede is in de laatste decennia in korte tijd uitgebreid van een klein stadje naar een plaats met ruwweg dezelfde ruimtelijke omvang die Dorestad ooit heeft gehad.